Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Τεχνικό πρόβλημα «παγώνει» την αγορά CDS και «φουντώνει» τις αποδόσεις τους

Ένα τεχνικό πρόβλημα έχει «παγώσει» την προσφορά ασφαλίστρων έναντι του κινδύνου (CDS) μη αποπληρωμής των νέων ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου κάνοντας τις αποδόσεις τους να πάρουν «φωτιά», σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Financial Times.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι τράπεζες έχουν σταματήσει να προσφέρουν τιμές για ασφάλιστρα κινδύνου (Credit Default Swaps, CDS) , τα οποία αφορούν σε ομόλογα που έλαβαν οι ιδιώτες επενδυτές στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους (PSI).


Ο λόγος είναι ότι στα συνήθη συμβόλαια των CDS υπάρχει μια ρήτρα αναδρομικής ισχύος τους για 60 ημέρες, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους νέους αγοραστές των ασφαλίστρων για να ενεργοποιήσουν άμεσα την πληρωμή τους, καθώς η Διεθνής Ένωση Ανταλλαγών και Παραγώγων (ISDA) θεώρησε «πιστωτικό γεγονός» στις 9 Μαρτίου την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Οι αποδόσεις για τα ομόλογα που λήγουν το 2042 αυξήθηκαν περισσότερο από τρεις ποσοστιαίες μονάδες στο 16,93% από τις 12 Μαρτίου, όταν έγιναν αντικείμενο διαπραγμάτευσης για πρώτη φορά, αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι τραπεζικοί ζητούν από την ISDA να προχωρήσει σε μία γρήγορη ρύθμιση, ώστε οι ρήτρες αναδρομικής εφαρμογής στα συμβόλαια CDS να μην είναι δυνατόν να ενεργοποιήσουν πληρωμές για τα νέα ομόλογα.

«Δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ελληνικά CDS αυτή τη στιγμή, αλλά η μη λειτουργία της αγοράς είναι αρνητικό γεγονός για το κλίμα» δήλωσε στέλεχος αμερικανικής τράπεζας.

ΠΗΓΗ: 24h.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου