Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Η Πλατεία Συντάγματος και τα εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης


Από νωρίς μας ήταν ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει "αντικειμενική ειδησεογραφία", ότι εκείνος που δημοσιεύει την είδηση παίρνει θέση ανάμεσα στα "στρατόπεδα" που συγκρούονται, εκούσια είτε ακούσια

Ένα χρόνο πριν, το ελληνικό κίνημα απάντησε στην παραίνεση των Ισπανών "Έλληνες ξυπνήστε!". Και "ξυπνώντας" βρεθήκαμε στην πλατεία Συντάγματος να οργανώνουμε ένα αγώνα, σταθμό σε μια διαδρομή που σήμερα έχει φέρει τη χώρα στο επίκεντρο του παγκόσμιου προβληματισμού για την οικονομική κρίση και το μέλλον της Ευρώπης.

Στην καρδιά της Αθήνας είχε στηθεί εκείνες τις ημέρες ένα μικρό "γαλατικό χωριό" από ανθρώπους που οργανώθηκαν σε ομάδες για να υποστηρίξουν και να ενδυναμώσουν οργανωτικά το κίνημα της πλατείας. Μία από αυτές ήταν και η ομάδα MultiMedia, που είχε αναλάβει την αποτύπωση σε εικόνα και ήχο των γεγονότων που εξελίσσονταν εκείνες τις ημέρες. Το blog που έστησε η ομάδα (http://realdemocracygr.wordpress.com/) έγινε σημείο αναφοράς στην πρώτη μεγάλη κινητοποίηση της 15ης Ιουνίου με πάνω από 200.000 επισκέψεις σε μερικές ώρες από κόσμο που έψαχνε ενημέρωση "από τα μέσα", ενημέρωση που δε θα έβρισκε σε κανένα κανάλι. Οι εικόνες που δημοσιεύτηκαν εκείνη την ημέρα στο blog αναπαράχθηκαν σε δεκάδες άλλα εγχώρια και διεθνή ιστολόγια. Ήταν ένα γεγονός που μας δήλωνε ξεκάθαρα ότι κάτι έχει πραγματικά αλλάξει στο χώρο της πληροφόρησης. Όχι μόνο σε σχέση με τα μέσα που χρησιμοποιούνται, αλλά και σε ότι αφορά στον τρόπο που παράγεται η πληροφορία.

Από νωρίς μας ήταν ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει "αντικειμενική ειδησεογραφία", ότι εκείνος που δημοσιεύει την είδηση παίρνει θέση ανάμεσα στα "στρατόπεδα" που συγκρούονται, εκούσια είτε ακούσια. Η δική μας θέση ήταν με τις χιλιάδες εκείνων που αγωνίζονταν ενάντια στο μνημόνιο και την πολιτική της λιτότητας. Αυτές τις φωνές θέλαμε να φέρουμε στο προσκήνιο, αυτή την πραγματικότητα θέλαμε να αναδείξουμε. Και, στο βαθμό που μας αντιστοιχούσε, κατορθώσαμε να συμβάλλουμε σε αυτό όσο μας επέτρεψαν οι δυνατότητές μας και οι καταστάσεις.

Η πλατεία Συντάγματος έδωσε τη σκυτάλη σε άλλες γειτονιές της Αθήνας, της Αττικής, της Ελλάδας ολόκληρης. Οι ομάδες που είχαν οργανωθεί, ωστόσο, δε σκόρπισαν, αλλά μετασχηματίστηκαν. Από τη MultiMedia και την ομάδα Επικοινωνίας δημιουργήθηκαν νέα εγχειρήματα και παράλληλα ενισχύθηκαν άλλα, τα οποία υπήρχαν ήδη, όπως τα διαδικτυακά ραδιόφωνα radiobubble, entasi fm, η διαδικτυακή τηλεόραση omnia tv, το περιοδικό unfollow. Μια από τις νέες ομάδες που δημιουργήθηκαν από άτομα με αγωνιστική παρουσία στη MultiMedia είναι και η Mind The Cam (MTC). Όλες αυτές οι ομάδες στοχεύουν στην "αντι-πληροφόρηση", την ουσιαστική, αληθινή, συμμετοχική, από-τα-κάτω πληροφόρηση.
Η MTC συνέχισε να ενημερώνει το blog που είχε γίνει σημειο αναφοράς για χιλιάδες ανθρώπους στη διάρκεια των γεγονότων της πλατείας Συντάγματος. Τη χρονιά που μας πέρασε προβάλλαμε τις κινητοποιήσεις, κεντρικές ή τοπικές, ενάντια στο μνημόνιο και τις επιπτώσεις του, τη δράση ομάδων κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως οι el chef, εργατικούς αγώνες, όπως οι χαλυβουργοί, οι εργαζόμενοι του ALTER, οι ναυτεργάτες, οι δικηγόροι, οι γιατροί, εκδηλώσεις αλληλεγγύης, τόσο διεθνείς όσο και μεταξύ κοινωνικών ομάδων και εργαζομένων στη χώρα. Εν ολίγοις ένα κομμάτι της κοινωνικής πραγματικότητας που δεν προβάλλεται από τα "κυρίαρχα" ΜΜΕ. Η πληροφόρηση που βγάζουμε προς τα έξω προέρχεται από την ίδια μας τη συμμετοχή στα γεγονότα, από ανθρώπους που τα ζουν, αλλά και τα διαμορφώνουν. Προσπαθούμε να γίνουμε "τα αυτιά και τα μάτια" όσων αναζητούν μια κοντινή ματιά, από τη δική τους σκοπιά, σε μακρινά από τον τόπο τους κινηματικά γεγονότα.

Σήμερα ζούμε στιγμές ιστορικές σε μια περίοδο μετάβασης από το παλιό σε κάτι νέο. Η μετάβαση αυτή δεν είναι ομαλή ή ειρηνική. Το παλιό αντιστέκεται λυσσαλέα με ό,τι μέσα διαθέτει. Αυτές τις μέρες παρακολουθούμε τα ΜΜΕ να συντονίζονται σε ένα ανηλεή πόλεμο λασπολογίας, τρομολαγνείας, υστερικής παράκρουσης απέναντι στο πείσμα του λαού για μια αχτίδα αισιοδοξίας.

Οι ανάγκες για πληροφόρηση έχουν αλλάξει, όπως έχουν αλλάξει και τα εργαλεία. Έχουμε πλέον τα μέσα να μπορούμε να παράγουμε τη δική μας πληροφόρηση, απέναντι στην εικονική πραγματικότητα που μας σερβίρουν στα δελτία των 8 και τις φυλλάδες. Για να το επιτύχουμε, ωστόσο, αυτό χρειάζεται να αξιοποίησουμε ένα από τα μαθήματα της "πλατείας Συντάγματος": οργάνωση και συντονισμός. Ο αστερισμός των εναλλακτικών εγχειρημάτων ενημέρωσης θα πρέπει να αποκτήσει διακριτή καταγραφή ως ένας τηλεβόας της δικής μας φωνής. Προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί σημαντικά να συμβάλλει η συνεργασία ανοιχτών προς τη συμμετοχή των πολιτών ομάδων ενημέρωσης που θα αλληλοσυμπληρώνονται και θα αλληλοστηρίζονται, στα πλαίσια ενός ζωντανού δικτύου ενημέρωσης των "από κάτω".

info@mindthecam.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου