Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Κάτω από τον πήχη της "επαναδιαπραγμάτευσης" περνά η κυβέρνηση

Πριν καν “διαπραγματευθεί”, η κυβέρνηση ρίχνει τον πήχη των προσδοκιών σχετικά με την τροποποίηση του Μνημονίου. Την ίδια στιγμή, σε γρίφο έχει εξελιχθεί για τον οικουρούντα Αντ. Σαμαρά ο συντονισμός του κυβερνητικού έργου, αλλά και των μελών της κυβέρνησης.
"Αρκετά δύσκολο" χαρακτήρισε ο υφυπουργός Εργασίας το ενδεχόμενο να μη μειωθούν εκ νέου μισθοί - συντάξεις
Παρότι, μετά την ορκωμοσία του, ο υφυπουργός Εργασίας Ν. Νικολόπουλος είχε δεσμευθεί ότι “δεν θα υπάρξουν μειώσεις μισθών και συντάξεων”, είπε χθες σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο "Βήμα" ακριβώς... τα αντίθετα. Αν και επανέλαβε τη δέσμευσή του, σημείωσε με νόημα ότι “δεν είναι πολύ εύκολο, είναι αρκετά δύσκολο” το να μη μειωθούν μισθοί και συντάξεις, επισημαίνοντας ότι “θέλει τεκμηρίωση” προς την τρόικα.
Την ίδια στιγμή σε αντίστοιχο μήκος κύματος βρίσκονται και αρκετά ακόμη μέλη της κυβέρνησης, που ετοιμάζονται να... περάσουν από κάτω τον πήχη των προσδοκιών για την περίφημη “επαναδιαπραγμάτευση” των όρων του Μνημονίου. Ήδη, σε κατʼ ιδίαν συζητήσεις τους, υπουργοί παραδέχονται ότι η τρόικα δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί ευρείες αλλαγές στη συνταγή του Μνημονίου, ενώ κυβερνητικές πηγές ομολογούν ότι το κείμενο της διακήρυξης των τριών αρχηγών για το προγραμματικό πλαίσιο της κυβέρνησης είναι “φιλόδοξο”.


Πρώτα η Σύνοδος και μετά...
Για τον λόγο αυτόν, εξάλλου, η καθυστέρηση ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό είναι “βολική” για το Μαξίμου, αφού συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά παραδέχονται ότι οι δηλώσεις αυτές, που θα έχουν ως βάση το προγραμματικό πλαίσιο της κυβέρνησης, όπως αυτό συμφωνήθηκε μεταξύ Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ., θα πρέπει να λάβουν υπόψη τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής, αλλά και τις διαθέσεις της τρόικας, αφού ολοκληρωθεί η επίσκεψη των εμπειρογνωμόνων στην Αθήνα. Έτσι πριν από την προσεχή Δευτέρα δεν αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, προκειμένου να έχει ξεκαθαρίσει πρώτα το τοπίο και να μην εμφανιστεί “μαξιμαλιστικά” ο πρωθυπουργός στη Βουλή.

Τηλεφωνικές επαφές
Εν τω μεταξύ ο πρωθυπουργός, που συνεχίζει να οικουρεί αναρρώνοντας από την επέμβαση στο μάτι του, είχε και χθες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μ. Μόντι, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρ. Ολάντ.
Κατά πληροφορίες, ο ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου εμφανίζεται θετικός στις γαλλικές προτάσεις περί έκδοσης ευρωομολόγων και “εμβολιασμού” της ευρωπαϊκής πολιτικής λιτότητας με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Ωστόσο, κατά πληροφορίες, στις τηλεφωνικές επικοινωνίες του ο Αντ. Σαμαράς διαπίστωσε ότι όλοι οι συνομιλητές του είναι εξαιρετικά προβληματισμένοι από την άρνηση της Γερμανίδας καγκελαρίου να δεχθεί οποιαδήποτε πρόταση για κοινή διαχείριση του χρέους των κρατών - μελών της Ευρωζώνης.
Πάντως, ο Αντ. Σαμαράς αναμένεται να παραμείνει στην οικία του, ενώ κατά πληροφορίες δεν αποκλείεται να του απαγορευθεί από τους γιατρούς να ταξιδέψει στο εξωτερικό για διάστημα που μπορεί να φτάσει και τις 40 ημέρες. Το Σάββατο ο πρωθυπουργός θα υποβληθεί σε οφθαλμολογική εξέταση για να φανεί πότε θα μπορέσει να ασκήσει πλήρως τα καθήκοντά του και, προς το παρόν, ο συντονισμός της κυβέρνησης γίνεται τηλεφωνικά ή με συσκέψεις στο σπίτι της Κηφισιάς.
Πάντως, ο κ. Σαμαράς έχει ήδη γίνει αποδέκτης παραπόνων από τους κυβερνητικούς εταίρους, αλλά και από υπουργούς της κυβέρνησης, για διαρροές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και χρεώνονται σε στενούς συνεργάτες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου