Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ: Τα Μνημόνια και η λιτότητα οξύνουν την κρίση

Με τα μάτια στραμμένα στη σύνθετη και δύσκολη για τους πολίτες συγκυρία και με το ισχυρό εκλογικό ποσοστό στην πλάτη τους, οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ προχωρούν στην αναδιοργάνωσή τους. Σήμερα το πρωί αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ, η οποία θα οριστικοποιήσει το πολιτικό κείμενο γύρω από το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ το απόγευμα θα συνεδριάσει και η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Με κεντρικό στόχο τη μετατροπή του χώρου σε "ισχυρή και μαχητική" αντιπολίτευση και με βασικό μέλημα πώς θα μείνει η κοινωνία όρθια, ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ αναδιοργανώνει τη δράση του εντός κι εκτός κοινοβουλίου, ενώ στις σημερινές διεργασίες αναμένεται να ξανασυζητηθεί το θέμα της συγκρότησης ενός νέου πολιτικού υποκειμένου, μιας νέας πλατιάς, δημοκρατικής παράταξης της Αριστεράς.


Π. Σκουρλέτης: Η διαπραγμάτευση δεν γίνεται με ευχές
Πέρα από αυτά, ο Π. Σκουρλέτης, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, υπογράμμισε χθες σχετικά με τις δηλώσεις Βενιζέλου περί "εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης" πως "θέλουμε να υπενθυμίσουμε στον κ. Βενιζέλο ότι δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική και πραγματική διαπραγμάτευση στα ευρωπαϊκά όργανα όσο ισχύουν οι δεσμεύσεις προς την τρόικα και δεν αμφισβητείται η πολιτική των Μνημονίων, της ανεργίας και της φτώχειας. Η διαπραγμάτευση δεν γίνεται με ευχές, αόριστες προθέσεις και ταυτόχρονους όρκους πίστης στα Μνημόνια". Επίσης τόνισε ότι "η δική μας θέση ασφαλώς δεν είναι μαζί με τις απόψεις του κ. Βενιζέλου και των κυβερνητικών εταίρων του. Εμείς θα είμαστε μαζί με τον ελληνικό λαό σε ένα διαρκή αγώνα ανατροπής του Μνημονίου, υπεράσπισης της εθνικής αξιοπρέπειας και διεκδίκησης μιας Ευρώπης των λαών".

"Ευρωπαϊκός ο χαρακτήρας της κρίσης"
Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή του για την προσφυγή της Ισπανίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι αυτή καταδεικνύει τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα της κρίσης, απόρροια της ασκούμενης νεοφιλελεύθερης πολιτικής.
Όσο οι κυρίαρχες δυνάμεις της Ε.Ε. επιμένουν στη λιτότητα και τη δημοσιονομική πειθαρχία, τόσο θα οξύνεται η κρίση, καταδικάζοντας τους ευρωπαϊκούς λαούς στην εξαθλίωση και απειλώντας την ίδια την ύπαρξη της Ε.Ε.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίζει να ενισχύει, διά της σιωπηρής παρακολούθησης των εξελίξεων και της σημερινής κατάστασης, την αδιέξοδη πολιτική της Ε.Ε.
Απαιτείται ριζική αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής, με προσανατολισμό στην ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, μέσω της αλλαγής του ρόλου της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ευρωπαϊκή ρύθμιση των χρεών που θα βάλει τέλος στην ασυδοσία των αγορών, με ταυτόχρονη αλλαγή της αρχιτεκτονικής του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου