Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Μετεκλογικό δωράκι στους τραπεζίτες

Φαίνεται ότι οι τραπεζίτες (Ευρωπαίοι και εγχώριοι) δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Μετά από τον, μέχρις εσχάτων, αγώνα που έδωσαν για την αποτροπή της πιθανότητας μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, τώρα ζητούν αυτό που τους είχαν υποσχεθεί προεκλογικά. Να βάλουν χέρι και στα «φιλέτα» των υπό δημόσιο έλεγχο Τραπεζών (Τ.Τ. και ΑΤΕ), εξαλείφοντας ταυτόχρονα τον ενοχλητικό, κρατικό ανταγωνισμό.
Στην περίπτωση του Τ.Τ., μιλάμε για σκάνδαλο μεγατόνων!!! Το Τ.Τ. ήταν και είναι διαχρονικός αιμοδότης της ελληνικής οικονομίας, εγγυητής των αποταμιεύσεων των λαϊκών στρωμάτων και κυρίως, ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία αντίστασης του κράτους απέναντι στην ασυδοσία του ιδιωτικού τραπεζικού κεφαλαίου. Το 2009 η Citigroup δημοσίευσε την έκθεσή της σχετικά με τα «Κεφάλαια» των ευρωπαϊκών τραπεζών. Σε αυτή την έκθεση το Τ.Τ. ήταν πρώτο στην Ελλάδα σε κεφαλαιακή επάρκεια και τρίτο στην Ευρώπη! Επιπλέον, από τότε που το Τ.Τ. εισήχθη στο ΧΑΑ, δεν επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό ποτέ! Το αντίθετο μάλιστα. Από το 2006 έως σήμερα έχει προσφέρει στο κράτος 3,6 δισ. ευρώ. Και μετά ήρθε το Μνημόνιο...

Σήμερα, το Τ.Τ. παρουσιάζει ζημιά κοντά στα 3 δισ. ευρώ. Το καλύτερο όπλο στη φαρέτρα δηλαδή των θιασωτών του ξεπουλήματος. Κανείς όμως δεν λέει ότι ο λόγος της πλασματικής «ζημιάς» είναι αποκλειστικά και μόνο το περιβόητο PSI... Όπως λοιπόν οι ελληνικές κυβερνήσεις άρπαξαν τα λεφτά απʼ τους μικροομολογιούχους και τα ασφαλιστικά ταμεία, έτσι άρπαξαν και τα χρήματα του Τ.Τ. Τι έκαναν δηλαδή; Αρνήθηκαν να προστατεύσουν την περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου! Ενός μαγαζιού απολύτως κερδοφόρου μέχρι την υφαρπαγή των ομολόγων.
Και ενώ από τη μία οι μνημονιακές κυβερνήσεις και η τρόικα μερίμνησαν για τους προνομιακούς τους συνομιλητές, τους συστημικούς τραπεζίτες, ανακεφαλαιοποιώντας τις ζημιές που (κυρίως) οι ίδιοι δημιούργησαν, με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, από την άλλη αρνούνται πεισματικά να αξιοποιήσουν τα κρατικά εργαλεία που θα μπορούσαν να ηγηθούν στην έξοδο από τη χρηματοπιστωτική κρίση. Για να γίνει ακόμα πιο κατανοητό: Η σημερινή κυβέρνηση κρατικοποιεί τις ζημιές των ιδιωτικών τραπεζών και επιπλέον τους χαρίζει τις καταθέσεις και τις δομές των Τ.Τ. και ΑΤΕ!
Ποιοι θα πληρώσουν τη νύφη, εκτός από τους φορολογούμενους; Ποιοι άλλοι; Μα φυσικά οι εργαζόμενοι του Τ.Τ.! Αυτοί που σε όλη την ιστορική του διαδρομή φρόντισαν έτσι ώστε ο οργανισμός να είναι κερδοφόρος, τώρα απειλούνται με το «σπάσιμο» σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, τη μεταφορά τους σε μια από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και κατʼ επέκταση την απόλυση του μεγαλύτερου μέρους τους, όπως έχει αποδείξει το ιστορικό των επιθετικών συγχωνεύσεων.
Σκάνδαλο μεγατόνων και τίποτε λιγότερο!


* Ο Αντώνης Καββαδίας είναι μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ, εργαζόμενος στο Τ.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου