Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Διστάζει το Μαξίμου να μιλήσει για το νέο Μνημόνιο

Η σταδιακή “απαγκίστρωση” και “αποδέσμευση” από το Μνημόνιο 2 θα γίνει με το... Μνημόνιο 3. Αυτό αποφασίστηκε χθες στη σύσκεψη κορυφής στο Μέγαρο Μαξίμου, την ώρα που το άχθος των μέτρων που ζητεί η τρόικα πέφτει βαρύ στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά και σε ορισμένους υπουργούς.
Διάσταση απόψεων μεταξύ Στουρνάρα και Ευ. Βενιζέλου, Φ. Κουβέλη, πωλητήριο στην Ελλάδα βάζει η κυβέρνηση
Εξάλλου, στη χθεσινή σύσκεψη υπήρξε έντονος προβληματισμός για τα όσα ζητεί η τρόικα, για τις “μαύρες τρύπες” του προϋπολογισμού, αλλά και για τη διαφαινόμενη πρόθεση των δανειστών να μη δεχθούν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης περί μη λήψης πρόσθετων μέτρων για το 2012, πέραν των ψηφισμένων από τον περασμένο Μάρτιο -αλλά όχι ληφθέντων- 3 δισ.



Στουρνάρας “αδειάζει” Βενιζέλο, Κουβέλη
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη υπήρξαν διαφωνίες, αν και έγιναν σε καλό κλίμα, όπως διαβεβαίωσε και μετά τη συνάντηση των “τριών” ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου. Μάλιστα, αν και οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. διαβεβαίωσαν, στις δηλώσεις τους, ότι δεν θα ληφθούν ούτε οριζόντια μέτρα ούτε νέα μέτρα για το 2012, ο υπουργός Οικονομικών κινήθηκε σε άλλο μήκος κύματος, αφού απάντησε σιβυλλικά στους δημοσιογράφους, σημειώνοντας με νόημα ότι “αυτό (σ.σ. Το αν θα γίνουν οριζόντιες περικοπές και αν θα δρομολογηθούν κι άλλα μέτρα πλην των 3 δισ. για το 2012) δεν το ξέρουμε ακόμη, θα το δούμε”.
Την ίδια στιγμή, άλλωστε, κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι, έως ότου να έρθει η τρόικα, στις 26 Ιουλίου, και να ξεκινήσουν οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση, βρίσκονται όλα στον αέρα: μισθοί, συντάξεις, εφάπαξ, επιδόματα κ.ά. Μάλιστα, στον υπουργό Οικονομικών αποδίδεται η φράση “όλα εξετάζονται από μηδενική βάση”, κάτι που δείχνει ότι μεταξύ της σχεδιαζόμενης οικονομικής πολιτικής και των “διαβεβαιώσεων” των Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη υπάρχει τεράστια απόσταση.


“Αφηρημένη” συμφωνία
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα “αγκάθια” μεταξύ των μέτρων που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών είναι τόσο πολλά, ώστε χθες έγινε μόνο μια γενική κουβέντα μεταξύ του πρωθυπουργού και των δύο αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, αφού δεν ελήφθησαν οριστικές αποφάσεις για συγκεκριμένα μέτρα. Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου, ερωτηθείς σχετικά για συγκεκριμένα μέτρα, απέφυγε να απαντήσει και πέταξε την μπάλα στον Γ. Στουρνάρα. “Ρωτήστε τον κ. Στουρνάρα, η δήλωσή μου, όπως και οι δηλώσεις των δύο αρχηγών, είναι σαφείς”, πρόσθεσε ο κ. Κεδίκογλου. “Τα μέτρα των 11,6 δισ. ευρώ δεν κλείδωσαν, οι γενικές κατευθύνσεις αποφασίστηκαν”, επισήμανε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να προσθέσει απλώς ότι... “η κυβέρνηση κινείται εντός του πλαισίου της συμφωνίας των τριών πολιτικών αρχηγών”.



Νέο Μνημόνιο
Σε κάθε περίπτωση, ο Γ. Στουρνάρας εξουσιοδοτήθηκε από τον πρωθυπουργό και τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. να καταρτίσει ένα “νέο Μεσοπρόθεσμο” πρόγραμμα, δηλαδή ένα νέο Μνημόνιο, το οποίο θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στην τρόικα ώστε να πείσει τους δανειστές να δώσουν στην Ελλάδα μια παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά 2 έτη. Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Γ. Στουρνάρας θα επεξεργαστεί δύο σχέδια δημοσιονομικής προσαρμογής: ένα που θα προβλέπει περικοπές 11,5 δισ. ευρώ ώς το 2014 (δηλαδή ό,τι προβλέπεται τώρα από το ψηφισμένο Μνημόνιο 2 και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης Παπαδήμου προς τους δανειστές) και ένα με τις ίδιες περικοπές -11,5 δισ. ευρώ- που θα εκτείνεται, όμως, ώς το 2016.
Οι ίδιες πηγές εξέφραζαν χθες την ελπίδα τους ότι όταν τεθεί το δεύτερο σχέδιο υπόψη της τρόικας, και με βασικό διαπραγματευτικό επιχείρημα τη διαρκώς επιδεινούμενη ύφεση, οι δανειστές θα καταλάβουν ότι είναι λειτουργικότερο και αποτελεσματικότερο να κοπούν αυτά τα 11,5 δισ. τα επόμενα 4 χρόνια και όχι ώς το 2014.


Ιδιωτικοποιήσεις-εξπρές και παντού
Παράλληλα, αν σε κάτι κατέληξαν οι τρεις αρχηγοί, είναι η διεύρυνση της λίστας της προς εκποίηση δημόσιας περιουσίας. Μάλιστα, θα γίνει και νέα σύσκεψη των αρχηγών αποκλειστικά γιʼ αυτό το θέμα, ώστε η λίστα να διευρυνθεί και, ουσιαστικά, να μπει πωλητήριο σε όλη την Ελλάδα. “Θα τεθούν προς αποκρατικοποίηση ακόμη και 'κομμάτια' της δημόσιας περιουσίας που δεν είναι ώριμα να αποκρατικοποιηθούν ακόμη”, έλεγαν χθες στην "Αυγή" αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, δίνοντας το στίγμα της τρικομματικής κυβέρνησης. Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, επεσήμαιναν ότι “αυτό θα είναι ένα καλό δείγμα αξιοπιστίας προς την τρόικα και τους θεσμικούς εταίρους, ώστε να πετύχουμε να πάρουμε την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά 2 έτη”.


“Γαλάζιος” εμφύλιος, καταγγελίες για “νόμο της χούντας”
Την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εφαρμόσει κατά γράμμα το Μνημόνιο και να πάρει “όσα μέτρα χρειάζονται”, η “γαλάζια” συνδικαλιστική οργάνωση ΔΑΚΕ “βράζει” και το δείχνει. Απαντώντας χθες, μέσω του ρ/σ Βήμα, στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Σ. Κεδίκογλου, που απείλησε τους “γαλάζιους” συνδικαλιστές με διαγραφές, ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ, Ν. Κιουτσιούκης, έκανε λόγο για “νόμο της χούντας” και χαρακτήρισε τους βουλευτές “τη μεγαλύτερη συντεχνία”. Παράλληλα, έκανε λόγο για “γκεμπελίσκους”, δήλωσε την πλήρη διαφωνία της ΔΑΚΕ με την εκποίηση της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ, ενώ αντιπρότεινε στρατηγικές συμμαχίες για τη δημόσια περιουσία και όχι πλήρη ιδιωτικοποίηση.
Οι δηλώσεις του Ν. Κιουτσούκη προκάλεσαν την αντίδραση του “φιλελεύθερου” βουλευτή της Ν.Δ., Μιλτ. Βαρβιτσιώτη, ο οποίος, μέσω της ίδιας συχνότητας, απεφάνθη ότι “δεν θα συμβεί κάτι σημαντικό, αν διαγραφούν δυο-τρεις Φωτόπουλοι”. «Μερικοί συνδικαλιστές έχουν μπερδέψει τον ρόλο τους και νομίζουν ότι είναι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονται», κατέληξε ο Μ. Βαρβιτσιώτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου