Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Σκηνές Βαϊμάρης

Τα όσα διαδραματίστηκαν στην Κόρινθο με αφορμή τη μετατροπή του στρατοπέδου εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων σε στρατόπεδο κράτησης μεταναστών εικονογραφούν πλευρές της κρίσης που ολοένα ενισχύονται. Η τοπική κοινωνία είναι αντίθετη με τα στρατόπεδα κράτησης. Όχι, όμως, όλοι για τους ίδιους λόγους. Οι τοπικοί φορείς δεν διαφωνούν με τον "Ξένιο Δία", αλλά δεν θέλουν να εφαρμοστεί στην πόλη τους η κεντρική επιλογή του σχεδίου που είναι τα στρατόπεδα. Μακριά από την αυλή μας...
Αρκετοί πολίτες διαφωνούν με τις "σκούπες" εις βάρος των μεταναστών και επιχειρούν να αρθρώσουν ορθολογικό - δημοκρατικό λόγο. Έχουν, έχουμε, πολύ και δύσκολο δρόμο για να μιλήσουμε και να πείσουμε.
Μέσα στη σύγχυση που δημιουργείται και, κυρίως, μέσα στην κρίση που παροξύνει τη σύγχυση και αλλοιώνει το ήθος των ανθρώπων, πλασάρεται η Χρυσή Αυγή. Για την ακρίβεια, στρατωνίζεται... Δρα με "τάγματα εφόδου", μεταμφιεζόμενη σε "απειλούμενο λαό", στην ουσία όμως συμπεριφέρεται ως απειλούσα εγκληματική οργάνωση. Ονομάζει "σκουπίδια" τους μετανάστες.
Συνεπώς υιοθετεί και τις αντίστοιχες συμπεριφορές. Εκμεταλλεύεται την επιρροή της σε τμήματα της αστυνομίας και αποθρασύνεται.
"Δεν θα γίνουν δεκτά τα τάγματα εφόδου και θα συντριβούν", δήλωσε προχθές στη Βουλή ο κ. Δένδιας. Προφανώς του διαφεύγει ότι τα "τάγματα εφόδου", πριν φορέσουν τις στολές τους, έχουν συγκροτηθεί ιδεολογικά πάνω στο έδαφος που η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό με την ατζέντα της ξενοφοβίας. Η μνημονιακή κρίση είναι ο ισχυρότερος στρατολόγος των "ταγμάτων εφόδου".
Ασφαλώς και πρέπει να κινητοποιηθούν οι αρμόδιοι, η Δικαιοσύνη και η αστυνομία για να τιμωρηθούν εγκληματικές συμμορίες της Ακροδεξιάς, που είναι δυνατόν να πληθύνουν και να γίνουν καρκίνωμα, αν μάλιστα η Χρυσή Αυγή επιχειρήσει να γίνει αποδεκτή, έστω λίγο, από το σύστημα. Ασφαλώς και πρέπει να τεθεί φρένο στην ατιμωρησία που διευκολύνει τη συγκρότηση συμμοριών, με μέλη συχνά από διαφορετικές αφετηρίες, αλλά με κοινό παρονομαστή την κακοήθη αντίληψη ότι για τα δεινά των φτωχών Ελλήνων φταίνε οι φτωχότεροι αλλοδαποί. Πρόκειται για μια στρατηγική διάσπασης της αλληλεγγύης των θυμάτων της κρίσης.
Επί μήνες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν για την αύξηση ρατσιστικών εγκλημάτων στη χώρα μας. Μόλις προχθές το παραδέχτηκε, εμμέσως, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και εξήγγειλε τη συγκρότηση ειδικής υπηρεσίας. Ωστόσο ακόμη δεν έχει ενεργοποιηθεί η Δικαιοσύνη για την εξέταση πρόσφατων εγκλημάτων με θύματα μετανάστες. Ακόμη δεν έχουν ευαισθητοποιηθεί θεσμοί και προσωπικότητες, τα κόμματα εξουσίας και τα κυρίαρχα μίντια, ώστε να ανατραπεί η τηλεοπτική εκμετάλλευση φρικιαστικών γεγονότων. Το εμπόριο του αίματος συντελεί στην καλλιέργεια ρατσιστικού κλίματος.
Καθώς η κρίση θα βαθαίνει και το πολιτικό σύστημα θα εκτίθεται με πράξεις (όπως η πιστή εφαρμογή του Μνημονίου) και παραλείψεις (όπως η παραγραφή και συγκάλυψη σκανδάλων, π.χ. της Siemens ή της υπαγωγής της χώρας στην τρόικα), θα επιχειρείται να δημιουργηθούν "συνθήκες Βαϊμάρης". Οι εικόνες από την Κόρινθο, με την παραστρατιωτική οργάνωση της Χ.Α., είναι ενδεικτικές των κινδύνων που καραδοκούν. Ενόσω η κυβέρνηση, η Δικαιοσύνη και η αστυνομία δεν αναλαμβάνουν δράση για να αντιμετωπιστεί η εγκληματική δράση των ακροδεξιών συμμοριών, θα αναπτύσσονται εξ αντανακλάσεως ομαδοποιήσεις και αντιδράσεις, που θα μετατρέπουν την πολιτική δράση σε πόλεμο μηχανισμών και συμμοριών, στο όνομα αλλά ερήμην και εναντίον της κοινωνίας. Και στο τέλος αυτού του "πολέμου" νικητές δεν θα είναι ούτε η Δημοκρατία ούτε η ασφάλεια του πολίτη.
Τηρουμένων των αναλογιών, η Βαϊμάρη καραδοκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου