Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Η "τρόικα εσωτερικού" διαπραγματεύεται με τον... εαυτό της

Το νέο πακέτο μέτρων σφραγίστηκε χθες με την "πολιτική συμφωνία" που υπήρξε στη σύσκεψη των τριών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση και θα περιλαμβάνει επώδυνες περικοπές, παρά την προσπάθεια, κυρίως από την πλευρά των Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη, να διαχειριστούν επικοινωνιακά τις εξελίξεις.
Οι δύο αρχηγοί, που μόλις μια μέρα νωρίτερα σημείωναν ότι πρέπει να αποφευχθεί κυβερνητική και πολιτική κρίση, έσπευσαν στις δηλώσεις μετά τη σύσκεψη να μετριάσουν το βάρος των επιλογών τους ισχυριζόμενοι ότι είναι αντίθετοι με οριζόντιες περικοπές και να ζητήσουν δίπλα στα άδικα μέτρα να υπάρξει ανάπτυξη, πάταξη της φοροδιαφυγής και ανάσχεση της ύφεσης.
Τα "ένα - δυο ελάσσονα ζητήματα, τεχνικής φύσεως", που παρέμεναν ανοικτά μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου, αναμενόταν να συζητηθούν σε συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των τριών κομμάτων, χθες το βράδυ στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να βρεθεί και "τεχνικά" η... χρυσή τομή, ενώ θα υπάρξει και νέα συνάντηση των τριών αρχηγών. Πάντως, ο Αντ. Σαμαράς προϊδέασε για "κύμα" γενικευμένων περικοπών, αναφέροντας, με αφορμή τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΚΕΔΕ για τις περικοπές στους δήμους, ότι "η κρίση μας αφορά όλους" και πως "η εθνική προσπάθεια που γίνεται από εμένα και τους συνεργάτες μου, για να κρατήσουμε την Ελλάδα στον σκληρό ευρωπαϊκό πυρήνα, πρέπει να στηριχθεί από όλους και κυρίως από εσάς που μοιράζεστε τις ίδιες αγωνίες".

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση επιθυμεί να οριστικοποιήσει τη νέα σκληρή λίστα μέτρων το συντομότερο εν όψει της έλευσης της τρόικας. Ο πρωθυπουργός είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με την Κρ. Λαγκάρντ, με πρωτοβουλία της επικεφαλής του ΔΝΤ, ενώ στις 7 Σεπτεμβρίου θα έχει συνάντηση στην Αθήνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ.Β. Ρομπάι.

Γ. Στουρνάρας: Όταν έχεις να κόψεις 11,5 δισ., κόβεις από παντού
Το στίγμα της σύσκεψης, αλλά και του χαρακτήρα των περικοπών, έδωσε από νωρίς ο υπουργός Οικονομικών, όταν, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου και μιλώντας με δημοσιογράφους, είπε αφενός ότι υπήρξε πολιτική συμφωνία για τα μέτρα και αφετέρου ότι, "όταν έχεις να κόψεις 11,5 δισ., τότε κόβεις από παντού".
Ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι "το βασικό σενάριο έχει οριστικοποιηθεί", ενώ ερωτηθείς για τις διαφωνίες του Φ. Κουβέλη ανέφερε ότι "ένα-δύο ελάσσονα ζητήματα, τεχνικής φύσεως" παραμένουν παραπέμποντας στη συνέχιση της διαβούλευσης μεταξύ των κομμάτων. Διευκρίνισε δε ότι ανάμεσα σε αυτά τα τεχνικά ζητήματα είναι και τα ειδικά μισθολόγια, ενώ είπε ότι στο "βασικό" σενάριο δεν υπάρχει μείωση συντάξεων του ΟΓΑ.

Η "εθνική στρατηγική" το πρωτεύον για τον Ευ. Βενιζέλο
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέφυγε να αναφερθεί στα μέτρα - "αγκάθια" και να αποστασιοποιηθεί από το ζήτημα των μέτρων, λέγοντας ότι θα τα επεξεργαστούν τα κομματικά επιτελεία και έριξε το βάρος στη "συζήτηση για την εθνική στρατηγική", που, όπως είπε, απασχόλησε τη σύσκεψη.
Συγκεκριμένα δήλωσε ότι, για να αποκτήσουν νόημα τα μέτρα και να μπορεί ο λαός να τα τοποθετήσει σε μια προοπτική, θα πρέπει να εντάσσονται σε ένα "ολοκληρωμένο σχέδιο συμφωνημένο με τους Ευρωπαίους εταίρους που μας βγάζει από το τούνελ και μας κάνει να είμαστε ασφαλείς, βάζει τέλος στην καταστροφική συζήτηση για έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη και αλλάζει το κλίμα για την πραγματική οικονομία", το οποίο εν συνεχεία να παρουσιαστεί στη Βουλή και τον λαό.
Ο Ευ. Βενιζέλος είπε ότι "θα απαιτηθούν πρόσθετες περικοπές και θυσίες, αλλά ο καθένας πρέπει να νιώσει ότι πιάνουν τόπο και είναι δίκαιες, άρα η μάχη για την ανάπτυξη και τη φοροδιαφυγή, το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, πρέπει να είναι παράμετροι του πακέτου που θα παρουσιαστεί στη Βουλή και την κοινωνία". Συνέχισε λέγοντας ότι επιβεβαιώθηκε στη σύσκεψη πως "υπάρχουν απαράβατα όρια", όπως το όριο που αφορά τα χαμηλά εισοδήματα, και πως "τα μέτρα πρέπει να έχουν εσωτερική ισορροπία και δικαιοσύνη, να μην έχουν οριζόντιο χαρακτήρα".

Πηγές της Ιπποκράτους διέρρεαν στη συνέχεια ότι υιοθετήθηκε η πρότασή του για ολοκληρωμένη συμφωνία με την τρόικα που να περιλαμβάνει τα μέτρα 11,5 δισ., την άμεση εκταμίευση της επόμενης δόσης, την παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής και την άμεση μείωση του χρέους με τους τρεις τρόπους που είχε αναφέρει στην προχθεσινή Κ.Ο. του κόμματος. Το Μαξίμου πάντως διέψευδε τα περί συμφωνίας.
Κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, ο Ευ. Βενιζέλος ενημέρωσε, σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους, ότι εξέφρασε την αντίθεσή του στον προγραμματισμό του Αντ. Σαμαρά για τα επόμενα βήματα αναφορικά με τη διαπραγμάτευση, δηλαδή ότι μετά το άτυπο Ecofin και το Eurogroup στις 14.9, πρέπει η Βουλή να ψηφίσει το πακέτο μέτρων και στη συνέχεια η τρόικα να αξιολογήσει τα μέτρα και να υποβάλει την έκθεσή της, που είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης των 31 δισ. ευρώ, και στη συνέχεια "θα δούμε αν μετά από αυτό ανοίξει και η συζήτηση για ενδεχόμενη παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής".
Αντέτεινε σε αυτά ότι δεν μπορεί η Βουλή να κληθεί να ψηφίσει ένα πακέτο μέτρων και μετά να βρεθεί αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να ψηφίσει ένα συμπληρωματικό πακέτο χωρίς να μπορεί να διασφαλίσει αποτέλεσμα με αρχή, μέση και τέλος. Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει σαφές στους εταίρους πως χωρίς παράταση και χωρίς κάποια παρέμβαση στην ονομαστική τιμή του χρέους δεν βγαίνει το πρόγραμμα.

Φ. Κουβέλης: Η επεξεργασία των μέτρων συνεχίζεται...
Αντίθετος σε οριζόντιες περικοπές εμφανίστηκε και ο Φ. Κουβέλης δηλώνοντας ότι "δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των μέτρων για τα 11,5 δισ. ευρώ" και ότι "γίνεται προσπάθεια έτσι ώστε να αποφευχθούν οι οριζόντιες περικοπές", με τις οποίες δήλωσε "κατηγορηματικά αντίθετος". Ζήτησε τα χαμηλά και μικρομεσαία εισοδήματα, είτε αφορούν μισθούς είτε συντάξεις, "να προστατευτούν, για να μη ματώσουν κι άλλο". Παράλληλα είπε ότι η εξεύρεση των ποσών για τη συμπλήρωση των 11,5 δισ. δεν μπορεί να αυτονομείται, αλλά να έχει σχέση "με ένα ευρύτερο αναπτυξιακό πρόγραμμα που πρέπει άμεσα να δρομολογηθεί" και ότι "πρέπει να εντάσσεται στη διεύρυνση του Πρωτογενούς Τομέα Παραγωγής, αλλά και στο πλαίσιο των ουσιαστικών προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που πρέπει να υπάρξουν και όχι μόνο στο κράτος". "Και πάντα με τον αγώνα και την προσπάθεια η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη και στο ευρώ" πρόσθεσε.
Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι οι συντάξεις του ΟΓΑ "δεν πρέπει να περικοπούν και δεν θα περικοπούν", ενώ αναφορικά με τα ειδικά μισθολόγια είπε ότι θα συνεχιζόταν η συζήτηση και η επεξεργασία των σχετικών αριθμών. Ακόμη είπε ότι "δεν είναι επιτρεπτό" να δεχτούν οι ΟΤΑ μεγάλες περικοπές. Στη συνέχεια οι Φ. Κουβέλης και Δ. Χατζησωκράτης ενημέρωσαν για τη σύσκεψη της Κ.Ο. της ΔΗΜ.ΑΡ.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Οι κυβερνητικοί εταίροι εμπαίζουν τον λαό
"Οι πρόθυμοι κυβερνητικοί εταίροι με τις δήθεν διαφωνίες τους συνεχίζουν να εμπαίζουν έναν λαό εξαπατημένο, προσβεβλημένο και εξαθλιωμένο", δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων διερωτώμενος: "Δεν αντιλαμβάνονται ότι όλοι γνωρίζουμε πως τα μέτρα έχουν κλείσει;". Ο Χρ. Ζώης πρόσθεσε ότι "σε μονοκομματική κυβέρνηση θα υπήρχαν περισσότερες και γνησιότερες διαφωνίες από όσες δήθεν επικαλούνται οι εταίροι της σημερινής τριμερούς".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου