Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Κι όμως, οι τρομοκράτες φοβούνται

Νέα επιχείρηση κατατρομοκράτησης της κοινωνίας ετοιμάζει η τρόικα εσωτερικού. Αφού ανέλαβε υποχρεώσεις έναντι της Μέρκελ και της τρόικας εξωτερικού, ο πρωθυπουργός προχωρεί σε πακέτα μέτρων που ισοδυναμούν με χρεωκοπία της κοινωνίας. Η ανεργία θα εκτοξευτεί κι άλλο, το εισόδημα των τυχερών, δηλαδή όσων θα έχουν δουλειά, θα συρρικνωθεί άλλο 20% έως 25%!
Τέτοια μέτρα είναι φυσικό να προκαλέσουν αντίδραση, ακόμη και ανάμεσα σε κυβερνητικούς βουλευτές. Βενιζέλος και Κουβέλης σπεύδουν να στηρίξουν χωρίς όρους την κυβέρνηση Σαμαρά επισείοντας τον μπαμπούλα της πολιτικής αναταραχής. Η κοινωνική κρίση, όμως, που θα προκληθεί με τα νέα μέτρα θα οδηγήσει σε πολιτικές ανατροπές.
Η τρόικα εσωτερικού στήνει νέα επιχείρηση κατατρομοκράτησης της κοινωνίας με το τετριμμένο επιχείρημα - κακόηχο ρεφρέν "περί δραχμής". Έχει την αυταπάτη ότι θα περιορίσει τις λαϊκές αντιδράσεις. Η τρόικα εξωτερικού δεν θα συντάξει την έκθεσή της, με την οποία θα εκταμιευθεί η αναμενόμενη δόση του δανείου, πριν ψηφιστούν τα νέα μέτρα. Δηλαδή πριν παραχωρηθούν στους πιστωτές κοινωνικά δικαιώματα και δημόσια περιουσία. Το ζήτησε χωρίς περιστροφές η Μέρκελ, παρόντος του Σαμαρά. Κι αυτός, ως ευπειθής μαθητής, συνεμορφώθη, κάνοντας μάλιστα και αυτοκριτική για τις... αντιμνημονιακές αταξίες του.

Παρ' ότι είναι νωπή η πολιτική εντολή, η κυβέρνηση έχει μπει σε συμπληγάδες. Αφενός βυθίζεται σε πολιτική ανυποληψία, αφετέρου κατατρύχεται από την ευρωπαϊκή αβεβαιότητα. Οι χθεσινές αναφορές του Σαμαρά για "το λόμπι της δραχμής" σε πρώτη ανάγνωση στοχεύουν στην κατασυκοφάντηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δείχνουν και ανησυχία για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Το σωσίβιο των πιστωτών, ολοένα και περισσότερο, αποκαλύπτεται τρύπιο. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Βενιζέλος εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να χρεώσει στη συγκεβέρνησή τους την έξοδο της χώρας από το ευρώ.
Κατατρομοκρατημένη η κυβερνητική ελίτ εκφοβίζει την κοινωνία. Η παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα εδώ και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα αποδειχθεί καταλυτική. Όσο γρηγορότερα, τόσο καλύτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου