Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Στα 49 δισ. ευρώ οι θυσίες των Ελλήνων την τελευταία διετία

Στα 49 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 22,6% του ΑΕΠ, ανέρχονται οι θυσίες των ελλήνων πολιτών την περίοδο του Μνημονίων, δηλαδή το χρονικό διάστημα 2010-2012. Τα στοιχεία αυτά, "από πηγές των εταίρων μας", μετέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της σχετικής επιτροπής της Βουλής για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το πρώτο οκτάμηνο του 2012.
Ανησυχία για την πορεία των εσόδων εκφράζει ο αναπληρωτής υπουργός
Ο Χρ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι η ύφεση θα συνεχιστεί και το 2013 και δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» από τη μικρή βελτίωση των δημοσιονομικών στοιχείων, τονίζοντας όμως ότι «παραμένει η ανησυχία για τα έσοδα». Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι θα ζητηθεί από τους εταίρους μεγαλύτερη ελευθερία για μέτρα ανάσχεσης της ύφεσης, παράλληλα με το νέο πακέτο μέτρων.

Η ύφεση προβλέπεται στο 6-7% (πολύ μακριά από την αρχική εκτίμηση για 1% ανάπτυξη), και το πρωτογενές έλλειμμα είναι στα 1,3 δισ. ευρώ το πρώτο οκτάμηνο του έτους σε σχέση με τα 6 δισ. ευρώ που ήταν στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι. Στο τέλος του έτους το πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται να ανέλθει στο 1,5% του ΑΕΠ. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επισήμανε ακόμα ότι θα αυξηθούν οι πόροι που θα δοθούν στα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν μειωμένα έσοδα λόγω του ύψους της ύφεσης και της ανεργίας.

Στην επόμενη δόση οι ελπίδες για ρευστότητα στην οικονομία
Ο Χρ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στην επόμενη δόση του δανείου, σημειώνοντας ότι το 90% των χρημάτων θα κατευθυνθούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, κάτι που αναμένεται να φέρει την αναγκαία ρευστότητα στην οικονομία.
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ο Ευ. Τσακαλώτος έθεσε το ζήτημα της ταξικής κατανομής της σχετικής βελτίωσης των εσόδων, δεδομένου ότι ούτε το μεγάλο κεφάλαιο, ούτε οι εφοπλιστές πλήρωσαν περισσότερους φόρους. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «θέλουμε καλύτερη κοινωνική κατανομή, αλλά θα πρέπει να θυμόμαστε ότι τα ελλείμματα συνεχίζονται». Ακόμα σημείωσε ότι το Γενικό Λογιστήριο όντως μελετά εναλλακτικά σενάρια για διαφορετική δημοσιονομική εικόνα που πιθανόν να προκύψει, όπως για παράδειγμα με το ύψος της ύφεσης, ζήτημα που έθεσε επίσης ο Ευ. Τσακαλώτος.
Κ.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου