Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

ΔΝΤ: Αναπόσπαστο κομμάτι της συμφωνίας τα εργασιακά

Αναπόσπαστο κομμάτι της συμφωνία είναι τα εργασιακά, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις. Όπως σημείωσε η η χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στην οποία μετείχε και η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δεν κατέληξε σε τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα και πως οι εκκρεμότητες παραμένουν. Από την πλευρά του πρόεδρος του Eurogroup σε ανακοίνωσή του τόνισε πως οι ελληνικές αρχές κλήθηκαν «να επιλύσουν τα εκκρεμή ζητήματα έτσι ώστε σύντομα να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τα όργανα της Τρόικας».
«Τα ζητήματα χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος όσο και το θέμα της διασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους παραμένουν υπό συζήτηση. Η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα θα δημοσιοποιηθεί, όταν θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και όταν επέλθει συμφωνία για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και της βιωσιμότητας του χρέους» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Τζέρι Ράις.

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη σχετικά με τα εργασιακά υποστήριξε πως ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ επιδιώκουν την επαναφορά του ελληνικού προγράμματος σε σωστή τροχιά ώστε να επέλθει ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης, σημειώνοντας πως τις εργασιακές αλλαγές δεν της ζητά μόνο το ΔΝΤ.

Για την επίπτωση της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης - τρόικας για τα εργασιακά στον κυβερνητικό συνασπισμό είπε πως αυτό αφορά την ίδια την κυβέρνηση.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επανέλαβε για ακόμη μια φορά πως το Ταμείο τάσσεται υπέρ του να δοθεί στην Ελλάδα πρόσθετος χρόνος για να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, ωστόσο ξεκαθάρισε πως για το Ταμείο προέχει η διασφάλιση της χρηματοδότησης του προγράμματος και η μείωση του χρέους.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε ανακοίνωσή του μετά την χτεσινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αναφέρει ότι κλήθηκαν οι ελληνικές αρχές «να επιλύσουν τα εκκρεμή ζητήματα έτσι ώστε σύντομα να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τα όργανα της Τρόικας».

«Το Eurogroup αναμένει να συζητήσει περαιτέρω το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής κατά την επόμενη, τακτική συνεδρίασή του στις 12 Νοεμβρίου, επί τη βάσει της έγγραφης τεκμηρίωσης του προγράμματος με σκοπό τη συμφωνία επ' αυτού, με την επιφύλαξη της εκτέλεσης των προαπαιτούμενων δράσεων από τις ελληνικές αρχές και των εθνικών διαδικασιών από τα κράτη - μέλη, σύμφωνα με την πάγια πρακτική», καταλήγει ο Γιούνκερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου